Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Podmienenie IUP priemerom známok

Publikované: Autor/i: JUDr. Ivana Gerdová

Mám otázku ohľadom individuálneho učebného plánu študentov na strednej škole (gymnázium). Ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak podá žiadosť o individuálny učebný plán (zo zdravotných dôvodov alebo z dôvodov klubovej športovej činnosti), môže riaditeľ školy v rozhodnutí o povolení IUP podmieniť možnosť IUP priemerom? Napr.: IUP riaditeľ povoľuje za predpokladu, že priemer známok na polroku neprekročí 2,00. Ak by sa to dalo touto podmienkou podmieniť, musí sa to dodržať u všetkých, alebo môžem rozlíšiť športovcov a zdravotne znevýhodnených?

Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej ako „školský zákon“) upravuje v § 23 a nasl. problematiku osobitných foriem plnenia školskej dochádzky a povinného predprimárneho vzdelávania. Konkrétne v zmysle § 23 písm. a) sa za formu osobitného plnenia školskej dochádzky a povinného predprimárne vzdelávania považuje individuálne vzdelávanie, ktoré sa uskutočňuje bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v škole podľa tohto zákona a podľa písm. f) daného ustanovenia je osobitnou formou vzdelávania aj vzdelávanie podľa individuálneho učebného plánu, ktoré sa v spojení s

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom A

Publikované: Aktualizované:

Ministerstvo financií Slovenskej republiky v súlade s  § 8a ods. 7 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v  z. n. p.(ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) v spojitosti s § 16 ods. 2 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) každoročne vydáva pokyny na zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom.

Používanie novej funkčnej rozpočtovej klasifikácie v školách a školských zariadeniach A

Publikované: Aktualizované:

Pri zostavovaní a realizácii rozpočtu  škôl a školských zariadení sa uplatňuje rozpočtová klasifikácia.  Významnou zmenou, ktorá ovplyvnila zostavovanie a realizáciu rozpočtu škôl a školských zariadení je imlementácia novej vyhlášky Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 257/2014 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy, ktorá je účinná od 1. októbra 2014.

Normatívne prostriedky A

Publikované: Aktualizované:

V súlade s platnou legislatívou a princípmi financovania regionálneho školstva sa zo štátneho rozpočtu školám, školským zariadeniam a iným právnickým a fyzickým osobám (napr. dotácie) poskytujú normatívne a nenormatívne finančné prostriedky.

Nenormatívne prostriedky A

Publikované: Aktualizované:

Pravidlá financovania regionálneho školstva zo štátneho rozpočtu určuje zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 597/2003 Z. z.“). Zo štátneho rozpočtu  (ŠR) sa okrem normatívnych finančných prostriedkov poskytujú aj  nenormatívne finančné prostriedky.